BANNER MAIL

Crònica d'activitats passades

CRÒNICA DE LA VISITA AL TANCAT DE LA PIPA DE CATARROJA

21 de maig de 2022
CRÒNICA DE LA VISITA AL TANCAT DE LA PIPA DE CATARROJA

El dissabte 21 de maig va tindre lloc la visita al Tancat de la Pipa de Catarroja amb l’objectiu de donar a conéixer el patrimoni natural de la localitat entre la població jove i públic familiar.

L’activitat, organitzada dins de la 18 edició de la campanya Horta Neta 2022, de la xarxa Joves.net, comença puntualment amb l’eixida de l’autobús des del municipi de Xirivella seguint l'itinerari previst amb recollida de participants en els punts determinats de les localitats de Torrent i Catarroja amb punt de trobada en el Port de Catarroja.

Una vegada en el Port, ens va rebre la vicealcaldesa de Catarroja, Lorena Silvent. A continuació, Lucia,  d’Acció Ecologista Agró, una de les entitats que gestiona el dia a dia del Tancat de la Pipa, va presentar l’activitat que es va iniciar amb la xerrada sobre el treball de conservació del Port de la mà de representants de la Comunitat de Pescadors. Ens convidaren a passar a la seua seu i ens parlaren sobre el treball realitzat, una tasca transversal en harmonia amb els treballadors dels camps veïns. La Comunitat treballa cada dia per mantenir viu l’esperit del pescador, malgrat que les lleis no els permeten fer les tasques de pesca i venda, qüestió que lluiten per recuperar.

Agraïts per la seua col·laboració, l’activitat continuà, i pujarem a les barques per a fer el trajecte fluvial fins al Tancat de la Pipa. El tancat és una àrea de reserva dins del Parc Natural de l'Albufera, situada a la vorera nord de la llacuna, entre el final del canal del Port de Catarroja i la desembocadura del barranc del Poio. Durant el trajecte poguérem degustar un magnífic esmorzar i vàrem prestar atenció per poder veure xatracs d'albufera, l'agró i l'agró blau, collverds, algun cabusset comú i soliguers.

Una vegada arribarem a l’embarcador, punt d’accés en barca al Tancat de la Pipa estava esperant-nos de nou Lucia, la guia d’Acció Ecologista Agró. Ens va explicar breument que l’àrea és el resultat d'un procés de restauració ecològica dut a terme el 2007 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer: 40 Hectàrees d'arrossar van ser transformades en un conjunt d'hàbitats d'aigua dolça que funcionen com a reserva de biodiversitat gràcies al procés de millora de la qualitat de l'aigua que té lloc en els seus filtres verds i llacunes. Aprengueren com a través de la vegetació que hi ha a les bases va netejant-se l'aigua de l'excés d'eutrofització

 Una vegada posats en situació, ens vàrem assabentar també que l’antic motor de la Pipa ha sigut transformat en un xicotet centre de visitants que compta amb un mirador amb amples vistes al Parc Natural de l’Albufera. Així, després d’entrar al centre de visitats a veure els aquaris amb algunes espècies autòctones en perill d’extinció com el samaruc i altres espècies invasores com la carpa, pujarem al terrat de l'antic motor a veure les increïbles vistes que ens ofereix aquest enclavament privilegiat, i amb una ullera de llarga vista que ens havia preparat la guia es va poder fer observació d’algunes aus que mengen, crien i descansen tranquil·lament al paratge. L’activitat continuà amb un passeig fins a l’observatori per a poder veure més ocells.

Per últim, després d’acomiadar-se del Tancat i de Lucia finalitzà l’activitat amb un passeig en barca per la llacuna i tornada al port de Catarroja, servei que ens donà el barquer Miguel el Morrut a qui també volem agrair la seua professionalitat i amabilitat.

En definitiva, la jornada fou molt agradable i profitosa. Gràcies a aquesta activitat mediambiental poguérem passar un matí amb bona companyia, conéixer un poc més els recursos naturals patrimoni de Catarroja i fer-los valer.

014AQUARI TANCAT015TANCAT DE LA PIPA016ULLERA DE LLARGAVISTA017PER A VISTES DALT MOTOR


019PASSEIG TANCAT020MIRADOR TANCAT022TORNADA PASSEIG BARCA023TORNADA BARQUES

Qui organitza