Horta Neta 2019

Crònica d'activitats

Passeig per les hortes d'Aldaia

13 de maig de 2019
Passeig per les hortes d'Aldaia

Dissabte dia 11 de maig, de la mà de representants de la Comunitat de regants del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia i del seu Tribunal del Comuner, visitàrem diversos llocs emblemàtics de la població d'Aldaia i de la seua horta traidicional.

Començàrem a la Llotgeta on el Síndic del Rollet i un membre del Tribunal del Comuner explicaren detalls de la història local i anècdotes relacionats amb els seus orígens, població, evolució històrica i situació actual. Així mateix, s'introduí els i les assistents en aspectes relacionats amb l'economia local passada i present i, especialment, en la pràctica agrícola centenària i la cultura de l'aigua que s'hi relaciona: proveïment, distribució i regulació.

Visitàrem tot seguit la Cisterna de l'aigua, patrimoni local d'especial rellevància pel seu perfecte estat de conservació. Allí s'informà sobre la gestió i ús d'aquesta infrastructura temps enrere i com la proximitat a la séquia de Benàger determinà la fesomia urbana de la localitat i l'origen del Rollet de Gràcia al segle XIII.

Ja en l'Horta, degustàrem en ca el tio Carmelo, espai que funciona com a viver i Aula de la Natura, un magnífic esmorzar de campanya amb verdures i productes de la terra que fou del gust dels i les participants i els acostà a la producció que a hores d'ara es dóna a la nostra horta.

S'hi detallà l'origen del sistema de reg tradicional de l'Horta de València, el funcionament del seu tribunal d'Aigües, al temps que, per boca del seus representants, s'explanà el funcionament del nostre Tribunal del Comuner, organisme depenent del Rollet de Gràcia que vetla per l'acompliment de les Ordenances de reg, és a dir, pel repartiment just i pacífic dels recursos hídrics existents.

Tot seguit visitàrem algunes parcel·les de l'Horta, passejant pels braços del Dissabte, Divendres, Dilluns, l'Escorriola, i el Camí Fondo, en un migdia molt agradable i calorós.

Val a dir que les persones participants, pogueren plantar, sota la supervisió de llauradors i llauradores en actiu, alguns arbres, així com sembrar tomateres, carabasseta, cogombres i altres productes d'estiu.

En definitiva, la jornada fou molt agradable i instructiva i ens acostà un poc més al nostre patrimoni únic: l'Horta. I, ah!, i tothom es confabulà per repetir aquesta visita en el futur.

Fotos de l'activitat

Maig de 2019