novetats

10 de setembre de 2021

Nou servei d'orientació i assessorament sexual

Joves.net
Xarxa JOVES.NET posa en marxa un servei integral d'orientació i assessorament sexual per a joves en 22 municipis de l'Horta.
JOVES.NET - Cartel principal

Xarxa JOVES.NET posa en marxa un servei integral d'orientació i assessorament sexual per a joves en 22 municipis de l'Horta

 

La Xarxa JOVES.NET, consorci que integra a 22 municipis de l'àrea metropolitana de València, posa en marxa un servei integral d'informació, orientació i assessorament per a joves en matèria de sexualitat, recursos anticonceptius i salut psico-afectiva, sota el nom JOVES.SEX. Aquest servei, a més d'atenció telefònica a càrrec de professionals de l'àmbit de la psicologia i sexologia, contempla activitats i tallers específics per a l'alumnat dels centres d'educació secundària.

  JOVES.NET - Cartel principal

El programa està dirigit a joves d'entre 12 i 30 anys dels municipis d'Alaquàs, Albal, Aldaia, Almussafes, Barri del Cristo, Benetusser, Catarroja, Godella, Manises, Mislata, Moncada, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Farnals, Quart de Poblet, Sagunt, Sedaví, Silla, Torrent i Xirivella, tots ells integrants del Consorci Xarxa JOVES.NET.

 

En l'acte de presentació, celebrat hui en el Centre Matilde Salvador d'Aldaia, han participat el president de Xarxa JOVES.NET i regidor de joventut de l'Ajuntament d’Aldaia, Sergio Gómez, el director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) de la Generalitat Valenciana, Jesús Martí, el coordinador de l'Oficina Valenciana d'Acció Comunitària en Salut (OVACS), Joan Quiles, i les representants de la Federació de Planificació Familiar Estatal (FPFE) responsable de la implementació del servei, Raquel Hurtado i Ana Isabel Ponce.

 

En la seua intervenció, el president de Xarxa JOVES.NET, Sergio Gómez, ha destacat que el servei “promou posar a l'abast de la població jove informació rigorosa sobre salut sexual i relacions afectives, promoure hàbits sexuals saludables, una percepció oberta i respectuosa de la sexualitat contemplant la diversitat d'orientacions i pràctiques, així com promoure el sexe segur per a evitar infeccions de transmissió sexual i els mètodes anticonceptius per a la prevenció d'embarassos”.

 

Gómez afirma que “els estudis apunten al fet que els joves estan demanant més informació sobre sexualitat, i més que mai, en un context en el qual deixem arrere algunes restriccions sanitàries derivades de la pandèmia de la COVID que ha afectat en gran manera la població jove en les seues relacions. És vital posar en marxa eines amb les quals donar resposta a les inquietuds de joves i adolescents perquè puguen relacionar-se des del respecte i la igualtat”.

 

Per part seua, el director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha valorat la necessitat de JOVES.SEX “com un nou recurs al servei del benestar emocional de les persones joves tant des del punt de vista de la sexualitat com en la dimensió de la salut psico-afectiva”.

 

Martí ha destacat que “iniciarem aquest programa amb la Xarxa JOVES.NET, que reuneix 22 municipis i l'experiència en programes dels quals pilot innovadors com el de corresponsals juvenils o itineraris d'igualtat han demostrat la seua eficàcia. Des de l'IVAJ confiem en aquest programa pilot i que amb la col·laboració de municipis i mancomunitats puga fer-se extensiu a tot el territori dins de l'Estratègia Valenciana de Joventut i la municipalització dels serveis”.

 

El servei d'orientació i assessorament a joves es desenvoluparà de dilluns a divendres de 18 a 20h a través del telèfon i whastapp 669930981. Els professionals encarregats del servei també derivaran a les i els joves a recursos especialitzats sobre la matèria en els seus municipis i detectaran situacions de risc que puguen meréixer un seguiment i intervenció per part dels serveis de joventut o altres àrees especialitzades.

 

JOVES.SEX serà gestionat per professionals de l'àmbit de la psicologia i sexologia, coordinats per la Federació de Planificació Familiar Estatal (FPFE), entitat experta en la prestació de serveis dirigits a la població jove, amb més de 30 anys d'experiència en l'atenció a la sexualitat juvenil per a diferents administracions públiques i altres entitats i professionals. Aquesta ONG promou el dret de totes les persones a decidir lliurement sobre la seua sexualitat i presta serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva. Està formada per persones i associacions de planificació familiar en diverses comunitats autònomes a Espanya i és membre de la Federació Internacional de Planificació Familiar (IPPF), una xarxa que germana associacions en més de 180 països del món.

 

Raquel Hurtado, coordinadora de l'àrea d'intervenció social de la FPFE, destaca que “existeix una clara manca d'espais d'atenció dirigits a joves, que parlen el seu idioma i atenguen les seues necessitats, tal com porten anys recomanant els principals organismes internacionals. Només quan les persones joves compten amb informació i assessorament de qualitat, són capaces de prendre decisions autònomes que els permeten viure la seua sexualitat i les seues relacions de manera conscient, saludable i respectuosa”.

 

En el marc del projecte JOVES.SEX, paral·lelament al servei d'atenció a joves, s'elaboraran materials didàctics d'accés lliure des de la web www.joves.net sobre sexualitat i un catàleg dels recursos públics en la matèria en els corresponents en els municipis. A més, durant els pròxims mesos, amb l'inici de les classes, s'organitzaran tallers, activitats i campanyes específiques per a l'alumnat dels Centres d'Educació Secundària dels municipis integrants de la Xarxa JOVES.NET.

Qui organitza

Xarxa Joves.net