Visita mediambiental al Tancat de la Pipa de Catarroja
Fecha
Imagen Cabecera
Foto de grup
Body

 

El dissabte 27 d’abril va tindre lloc la visita al Tancat de la Pipa de Catarroja amb l’objectiu de donar a conéixer el patrimoni natural de la localitat entre la població jove i públic familiar amb 47 participants.

L’activitat, organitzada dins de la 20 edició de la campanya Horta Neta 2024, amb el lema “emergència climàtica”,  de la xarxa Joves.net, comença puntualment amb l’eixida de l’autobús des del municipi d’Aldaia seguint l'itinerari previst amb recollida de participants en el punt determinat  de la localitat de Catarroja amb punt de trobada en el Port de Catarroja.

Una vegada en el Port, ens van rebre l’alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent i Miquel Verdeguer, el regidor de joventut. A continuació, Miguel, representant de la Comunitat de Pescadors, va iniciar amb la xerrada sobre el treball de conservació del Port. Ens convidà a passar a la seu i ens parlà sobre el treball realitzat, una tasca transversal en harmonia amb els treballadors dels camps veïns. La Comunitat treballa cada dia per mantenir viu l’esperit del pescador, malgrat que les lleis no els permeten fer les tasques de pesca i venda, qüestió que lluiten per recuperar. Agraïts per la seua col·laboració, l’activitat continuà, i pujarem a les barques per a fer el trajecte fluvial fins al Tancat de la Pipa. El tancat és una àrea de reserva dins del Parc Natural de l'Albufera, situada a la vorera nord de la llacuna, entre el final del canal del Port de Catarroja i la desembocadura del barranc del Poio. Durant el trajecte poguérem degustar un magnífic esmorzar i vàrem prestar atenció per poder veure xatracs d'albufera, l'agró i l'agró blau, collverds, algun cabusset comú i soliguers.

Una vegada arribarem a l’embarcador, punt d’accés en barca al Tancat de la Pipa ens esperava Marla, la guia d’Acció Ecologista Agró. Ens va explicar breument que l’àrea és el resultat d'un procés de restauració ecològica dut a terme el 2007 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer: 40 Hectàrees d'arrossar van ser transformades en un conjunt d'hàbitats d'aigua dolça que funcionen com a reserva de biodiversitat gràcies al procés de millora de la qualitat de l'aigua que té lloc en els seus filtres verds i llacunes. Aprengueren com a través de la vegetació que hi ha a les bases va netejant-se l'aigua de l'excés d'eutrofització.

Una vegada posats en situació, ens vàrem assabentar també que l’antic motor de la Pipa ha sigut transformat en un xicotet centre de visitants que compta amb un mirador amb amples vistes al Parc Natural de l’Albufera. Així, després d’entrar al centre de visitats a veure els aquaris amb algunes espècies autòctones en perill d’extinció com el samaruc i altres espècies invasores com la carpa, pujarem al terrat de l'antic motor a veure les increïbles vistes que ens ofereix aquest enclavament privilegiat, i amb una ullera de llarga vista que ens havia preparat la guia es va poder fer observació d’algunes aus que mengen, crien i descansen tranquil·lament al paratge. L’activitat continuà amb un passeig fins a l’observatori per a poder veure més ocells.

En últim lloc, després d’acomiadar-se del Tancat i de Marla finalitzà l’activitat amb un passeig en barca per la llacuna i tornada al port de Catarroja, servei que ens donà el barquer Miguel el Morrut a qui també volem agrair la seua professionalitat i amabilitat.

En definitiva, la jornada fou molt agradable i profitosa. Gràcies a aquesta activitat mediambiental poguérem passar un matí amb bona companyia, conéixer un poc més els recursos naturals patrimoni de Catarroja i fer-los valer.

 

Qui organitza

Ajuntament de Catarroja

Imagen Lateral